Saturday, May 29, 2010

27 may 2010 yang indah.


google

alhamdulillah.akhirnya tanggal 27 may
dpt jugak KAMI tau jantina baby 
KAMI. c;
wink*

finally..its a BOY.
hehe.time scan tu,bile doctor ckp 'lelaki'
je..serentak aku n abi senyomm lebarr2.
siap bediri teross abi nak tengok
kat screen besaa.

yela masing2 tau masing2 impikan baby
ape kann..
i mean,kalau diberi pilihann.hehe
abi nak boy,umi lak nak
girl laa.hehe

hehe..but umi happy n alhamdulillah sgt.
senyom sampai telingaa..
haha.cam klaka.skrg 
bz search for
baby boy punya dress up.
wawahhh~

oh ye,lagi beberapa hari je nak masuk 
bulan ke 8 da umi membawa
'abang' kat dlm perut ni.
haa?abg?
yess..we ol da panggil 'dia' 
''abg''.
before ni adik je.
hehe.tak pon ''baby''
hahaha.sbb tak tau nak
panggil ape..



google.



hm berat baby 1.63kg.mmg tally la
ngan usia 'die'.
air ketuban seme cukup.
pale pon kat bwh..
haihh..siap kaki besilang lagi 
anak umi.
amboi2..senang hati ye..

Monday, May 24, 2010

kau disayangi kerana menyayangi.




jam 1:15 am dan mata masih bugar.
rasa keibu2an meragut tangkainya hati.
2bulan lagi je pegang title mak buyongg. c;
happy ada,nervous tak lupe juga turut serta.
ibu2 ops bakal2 ibbu da tau ke gender
baby memasing?
nampak2nya ramai yg dah tau.
istimewanya saya,baby saya
masih mahu bergurau
ba baa cak ngan ummi dia.
maen sorok2.
c;
tp ummi dia tak la kesah sangat.
tp teringinn juga nak
tau.

utk ibu2 dan bakal2 ibu seperti saya
ketahuilah
'kau disayangi kerana disayangi'




rabbani;ibu mithali

Ibu mithali ibu yang sejati
Kasih sayangmu kasih yang suci
Pengorbananmu disanjung tinggi
Jasamu tetap di sanubari


Ibu oh ibu fitrah ku murni



Kelembutanmu menyentuh hati
Semai kasihmu dalam jiwaku
Kau disayangi kerana menyayangi

Ibu oh ibu hatimu suci
Tulus ikhlasmu mendidik daku
Sanggup bersusah dan menderita
Demi kebahagiaan sekeluarga

Ibu oh ibu kau serikandi
Bakti amalmu tidak terperi
Beramal soleh berperibadi
Mentaati Allah juga suami










lagu yang ini pula lagu yg
sgt lama.
in fact sgt sgt lama sebenarnya.
seingat saya dan hampir lupa pun..
lagu ni pertama kali saya dengar
waktu saya masih disekolah rendah
lagi.
duluu,abah saya pasangkan
kat radio kereta utk
kami,anak2nya.
termasuk saya.
skrg..saya pula take over.
dengar lagu ni
utk anak saya pula.

sudah mahu jadi ummi saya.
cepatnya masa.
atau kita yang leka?

c;


Sunday, May 23, 2010

teringin ke mengidamm?

tak lah ini symptom ke ape kan.
haihh.
hari hari aku online fesbuk dan tak ku lupakan,
blog ini juga..
tapi tapi..
bile da sibuk di wal fesbuk org kan..
bila ke blog je,nak make a new entry..haihhh.
mata ni cam kene hempap batu.


ngantuk ya amatt la wey.

so bye2 la seme.saya nak mandi
dan tido.baby kick2 soh ummi mandi daa..bucukk ouhh umi bau ayam gorengg. c;

Thursday, May 20, 2010

maaf.

"mengalir airmata saat membaca ini.:

  
Jaga diri baik2, Izan. Aku doakan kau dengan kandungan selamat dunia akhirat.

* Nua pekabo? Entah kenapa. Semenjak dua menjak ni aku selalu teringat kat Nua. Rindu pulak kat dia.



maaf .
terasa sesak dada membaca satu persatu ucapan dan doa mu.
ku faham maksud rindumu.
hingga sesak didada.
seakan ada kesal yang tak bernoktah.
telah..telah aku usaha kan yang
daya ku.
ku tahu besar harapan.
bukan kau saja,
mereka,kita.

berat rasa hati.
pendam sebuah kebenaran
yang terlalu aku rindu
untuk meluahkan.
sakit 
amat menyesakkan.
menyiksakan.

ALLAHU AKHBAR.

sayangilah dia seperti mana dia
mengasihi kami
ku tahu Tuhan,
Kasihmu lebih ruah
ku pohon,limpahkan
lingkarilah kasihmu
Yang Maha

ampunkanlah aku.
ampunkan dia.
ampunkan dia juga.
ampunkanlah kami semua.


Friday, May 14, 2010

susu oh susu.


nak cite pasal susu,boley tak?
alkisahnye..ummi bknla suke minum susu.
even sejak lahir pon sampai bengkak2
susu mak sbb ummi tak mao menyusu.
oh.!ibu..ampunkan akuu..
c:

so da tibe turn ummi utk memberi mak n abah
cucu,
rasekanla penangan susu yea.huhu
mule2 pregnant so excitedlah org ni nak
anmum segala.

itu pon yg perasa choc.
ingatkann..
ingatkan ok,
buleylah telann.
but..
ops!i did it againn..
ehhe.
tak jugak la nampaknye.asal
minum je,meloya nak muntah gile.
sampai skrg masih terbayang2 kat tekak 
betapa anmum itu
TIDAK sesedap yg ku sangka.
haha.
sorry to say haa..
im just wanna be honest.

so takdela lagi susu2 ni.
but around..bulan yg ke 5 aku mengandungg,
doc n nurse asked me to take any
susu la.
nak baik,soya.
aku menghentam soya tin tu
sbb soya panas aku tak suke.
skali abah aku sound
setelah bertin2 soya beliau ku kerjakan.
berbunyi begini : nanti kalau kene kencing manis jgn salahkan abah tau!

gile kentangg!teros bedesup jantung aku.
nekad da tak nak soya.
huuhu so sad.
dan hasilnye sampai skrg no soya2 da!
( upss baby gerakk..hai sygg ummi c; )

da stop la kisah susu.tp time g check
dinasihatkan jugak soh amek susu.
last2,try susu putih.
susu

susu HL!yessza.da boley pulak
ngan ngam ngan susu ini.
so diteruskanla sampai skrg. c;
tp yg sejuk je..
hee~

ok da abes la cite boring ni. daa.


Thursday, May 13, 2010

menggatal.

ek ekh.sape kah?
huuhu.cam yg korg tau kan..
usia perot ku ini suda 7 bulan,28 minggu going 29th weeks.

omg..skrg kerap gatal2 ok.tak relaaa.ohhohoi.
saba jela.
tahan tahan tahan
kadang tak tertahan.
terbabas.tergaru2 jugak la ye.
specially kat area pusat tu haa.
adoi.
kdg tengah sedap2 sedappp tido,
oh die gatal.

lagi.lagi.
hoho.
nak nanges je sbb mata ngantok taklarat da.

and yg tebaru.sakit kat bagian ari2 tu.
huhu.mak kate tu normal je kott da 7 months kan.
smlm pon doc kate pale da kat bwh pon.

ummi ni seramm2 sejuk je.
jalan pon tak brani nak ligat2.
haha.
ligat pulakk.

diri da tak lame2.
emm mang byk dudok kot dari bediri,camna tu?

Wednesday, May 12, 2010

bulan.c;




Kau, kau bagaikan mimpi Hadir di malamku menemani aku Oh kau, kau bagaikan bintang Bagaikan bulan di gelap malamku Bulan kembalikan seri malamku Kembalikan kerinduanku tunjukkan senyummu Bintang kau suluhi jalan hidupku Kau jangan hilangkan aku dari matamu

ops!

hey!hey!hey!hey!aku tak percayaaa..

haha.tibe2.ok.nak cite teross jela.hm.today tak bape nak keje.take a rwst.actually ummi
takde la ligatt mane pon kan.malass masih je lagi cam anak dara dolu.hehe.
ok.
petang td masak telur goreng je and panaskan laok smlm adek ipar yg masakkk..hehe
so makan tu jela.and lagi satu masak nasi.
kemas umah siket2 sbb todayy turn umah mak metau kann sbb abi cuti. c;

then pas makan..ummi cam biase..melingkarr atas katill.hehe sambil tunggu abi mandi 2nd round
sbb tibe2 kene ot lg harini.
so gunekan kesempatan utk melingkarr yea. c;

so so so ummi pon sambil la borak2 ngan baby dlm perot ni..
tibe2 rase cam die da ade dpn mate..geramm nak pelok2 gomol2 anak beta sendiri.*wink*
wahh the feelingg kan..
so ckp kat die soh pusing and letak pale die kat bawahh..sbb the latest scan pale die kat atas lg.
bulan sudah scan kat private,die soh tengok minggu ke 30 nati.
so minggu ke28 aitu mang ummi kene scan gak tp kat gomen laa.doc tu pon kate kat atas lg.
die soh tengokk minggu 34 pulak.

hmm.ummi pon kire cam slow talk la ngan baby kan.. c;

then abi da siap mandi,teros gerak anta ummi kat umah mak ummi.then tyme syok layan adamaya,
perot cam emm cramp ke ape tak taula.tp baby gerak2.tp sakit je
bagiann bawah tu.ummi tahan lg.

ok adamaya abes ummi pon siap2 mandi ape seme nak kje ann kol 8.
uhh.tibe kat bawah makin menjadi2 pulak sakit kat bawah tu.
adoii.nak nanges da.tp tahan then ckp kat mak kan.
abi keje pulak.
so tunggu akak ummi dtg,then die tos anta g klinik.
doc check2,kate ok.
pale daa kat bawah.then die pon tanye la macam2.
yela kot2 ummi ade sakit satu jam skali ke.sengah jam skali ke.
ade jatuh ke ape n bla bla bla.
ok maknenye takla nak teberanak ke ape.
baby ngahpusing n cari ruang tuu.

huuu.die bg gak ubat.tp sampai umah cam da tak sakit pon.
so mak soh rehat je.
xmakan la kot ubat tu sbb da ok ponn.

tp doc pesan lau ade darah ke pe tos g spital erk.
hmm.hope evrytings fine2 aje.

tak sangke tea..baby denga ckp ummi eaa..
huhu.ok2dok diam2 je kat situ k..

ummi bace kat pa&ma pon minggu 28 ni ;


Bayi Anda
Pada usia ini, bayi sudah cukup sifatnya dan boleh lahir pada bila-bila masa. Jika bayi lahir pada usia ini, dia dikategorikan sebagai bayi pramatang. Jantungnya kini berdegup sebanyak 150 degupan seminit. Berat badannya kini mencecah 900 gm.

Tubuh anda
Payu dara anda mungkin sudah mengeluarkan kolostrum iaitu sejenis cecair likat. Jika anda berasa tidak selesa dengan pengeluaran kolostrum tersebut, cuba pakai pad pada coli bagi mengelakkan rasa melekit. Pada usia kandungan ini, darah anda akan diuji buat kali kedua untuk melihat tahap anemia dalam badan. Sekiranya anda didapati anemia positif, bekalan zat besi berbentuk pil akan diberikan.





nanges ummi risau takot je pape kann.tanak laa kua skrg baby ea.
ikot time tauu.love u baby.
muahh!

Tuesday, May 11, 2010

im entring 3rd trimester!

salam.
wawahh!lame sungguh tidak menapak meninggalkan jejak disini.ehhe.agak bz dan sgt malas.more to membace je skrg ni.dan suke bejalan2..ehhe.tp cepat penat..ohohoh.penguin sorg nii.. c;

so mummy2 sume?hows ur mothers day?hee..

hmm.to the point.nak cpt nii.nak tilamm dan bantal.perlukann rehat sgt2.nak barinngg.huhu.
yes.sile lihat tickers2 disebelah ni,da 28 weeks da ummi kan?tibe2..haha tibe2 nak teringat zaman morning sickness pulak.oh myy..xpela.shuhh!shuhh! hihi.
tau kan nape..oho takk mau lg.sgt sakit bile muntah2.dan sgt loya dgn makanan. ;c

ha skali sedar2,timbang naek 3.5kgs.amekaw!
haha.tah ape laaa yg ditelann ummi ea?nasi takde la byk.even makan pon nasi siket gile,tp rase cam nasi satu periuk ummi mkn.
huhu.tp ummi pas mkn suke n sure tido.jap pon takpe.gagaga...cam ular kekenyangan.abi takley watpe daa.hehe
sabo jela.tu kot sbb nek sampai 3.5 kgs.mkn tido mkn tido.

da next week timbang lg naek 2.5 kgs plak.mmg wajib minum air gulaa.uwwaaa..abi ley ketawa.jahat ok!hmmpp!

so so so,18 mlm kene sahur sblm imsak kol 10mlm.hehe.sok pagi2 g klinik.waa.tamauuuu..boley ke?
im fine here la nurse.

hm!forget it.my latest scann kan..baby da telentang daa.tp tanye doc tu,nampak tak sex die.!huhh!sombong kaw! xnampakkkkk... die jwb cemtu.wey bek ko takyah blajo tinggi2 kalo pangai haram gitu r.apek pungut sampah pon tinggi pekerti kott.
tp aku tak la emo.sbb saje2 je tanye and one more,bley agak la respon doc tu.

kecohh la luu doc.

tak pe kan baby..kite nak men nyorok2 ea?ea?nak check kat private clinic tempat kwn nenek tu ea?ea?
ok nati ummi bwk k syg?

hope baby dok dlm diam2..and sihat2 tauu..hehe.da kuat maen da dlm perot ummi.besh ea syg?
holloh holloh hollohhhh!
hahaha.auwww..

korg teka bay umi boy ke girll ea?
time sopingg abi more tu pink like that..haha.tp die taknak lak teka baby ape dlm perot ni.
dulu time kakak2 ummi ngandung,sibuk die meneka.seme betol taw.da turn anak sendiri,ummi tanye,tak nak jwb pulakk da..
haiihh.
There was an error in this gadget